Pagina's

woensdag 27 oktober 2010

Survival, Inquiry and Sophistication

Ook bekend als de Hoe, Waarom en de Waar fasen. Het zijn de verschillende die een beschaving doorloopt (in een periode van honderden jaren). Bijvoorbeeld in Europa, waar we een oudere beschaving zijn die qua macht op zijn einde loopt, en in de fase Sophistication zitten (met het poldermodel als ultiem voorbeeld). In Europa bekijken we alles van meerdere kanten en vanuit een intellectueel perspectief, sophisticated.


De Verenigde Staten daarentegen bevindt zich als relatieve nieuwkomer in de beschavingscyclus in de fase van Survival. Die kenmerkt zich (onder andere) door hard en emotioneel reageren, het doel heiligt de middelen.

Bloggen = verantwoordelijkheid?
Blog’s lezen is leuk, vooral over ondernemen, en helemaal over de makelaardij en de Horeca. Interessant en nodig om te weten waarmee iedereen bezig is, en hoe er over dingen wordt gedacht. Mooi van blog’s is dat ze door iedereen waar dan ook ter wereld vanuit iedere willekeurige rol geschreven kunnen zijn. Online gaan, gratis blog accountje openen en typen maar.

Te kakken zetten
Afhankelijk van de schrijver geeft een blog macht. En bij macht hoort verantwoordelijkheid. Juist vanwege het open karakter van een blog kun je er niet onnadenkend alles neerpennen. De laatste tijd lees ik blog’s waarbij de grenzen worden overschreden. Op het moment dat je een blog schrijft om grieven te uiten, om mensen met wie je het niet eens bent publiekelijk te kakken te zetten, of om over het hoofd van een ander reclame te maken voor het bedrijf of de organisatie die je vertegenwoordigt, dan ontkracht je die organisatie, jezelf en het medium blog.

Natuurlijk is het internet open en kan iedereen er zijn ei kwijt. Maar juist daarom gelden fatsoensnormen dubbel. En ja, een blog geeft de mogelijkheid tot reageren en open discussie, maar ook daarvoor geldt dat je het netjes houdt. Blog’s hebben een lage drempel, dus hebben ze er wel een.

Dan vraag ik me af of sommige bloggers in Survival modus stonden toen ze schreven, of in Sophistication modus. Proberen ze door hard en emotioneel reageren, het doel heiligt de middelen, iets te bereiken? Of bekijken en beschrijven ze zaken van meerdere kanten? Dat kan iedere lezer zelf beoordelen.

Dat hele eerste stuk..
..van deze blog over de fasen van een beschaving, heb ik natuurlijk niet zelf bedacht. Komt uit het boek ‘the next hundred years’ van George Friedman. Reuze interessant, en te vinden op bol.com. Het boek geeft een interessante vooruitblik op de komende honderd jaar van de wereld.

1 opmerking:

  1. Gerben, leuke insteek van je blog over bloggen. Dat er 'een drempel' is qua fatsoensnorm kan ik me in vinden.

    De handicap is echter dat die grens voor iedereen verschillend is. Wat de een wel vind kunnen wordt door een ander dan als onacceptabel bestempeld.

    Een succesvol blog daarentegen zal die balans goed weten te vinden, waarbij er af en toe ietsje over de grenzen heen gekeken wordt. Het ene moment net te prikkelend, soms wat te slapjes.

    Uiteraard is dat afhankelijk van de doelgroep en onderwerp van het blog. Het is onmogelijk om het iedereen naar het zin te maken, zoals in het poldermodel.

    Het poldermodel is wat mij betreft dan ook te ver doorgeschoten. Het is echt niet zo dat iedereen het altijd met alles eens hoeft te zijn. Je mag gerust een keer ballen hebben en een knoop doorhakken waar niet iedereen het mee eens is. Zolang de motivering en onderbouwing van die beslissing maar volledig is.

    Leuk voorbeeld is bijvoorbeeld Youp versus T-Mobile verhaal. Voor de een gaat het te ver, de ander vindt het fantastisch. Maar ballen worden er wel getoond.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!